Nieuwsbrief 31 januari 2020

Nieuwe website live

Afgelopen dinsdag is de nieuwe website live gegaan! Met een nieuwe look en feel, technische verbeteringen en veel nieuwe functionaliteiten is de site helemaal toekomstbestendig.

Bekijkt u vooral eens de online agenda. Hier vindt u informatie over alle belangrijke activiteiten van de golfclub, brasserie en golfschool. U kunt filteren op activiteiten. Bijvoorbeeld op activiteiten specifiek toegankelijk voor bijvoorbeeld twilightleden of alleen activiteiten van de herendag. 

Ook handig: de baanstatus vindt u direct op de homepage.  Doorklikken naar de baaninformatiepagina is dus niet per se nodig.
 

Nieuws Wedstrijdcommissie

Wintercompetitie – 23 februari
Op 23 februari is ijs en weder dienende de een na laatste wintercompetitie gepland. Er is nog een beperkt aantal plaatsen vrij dus als u nog wilt meedoen, schrijf u snel in! De finaleronde wordt gespeeld op zondag 8 maart a.s. De inschrijving hiervoor opent op 9 februari.

Inschrijven wedstrijden
Zoals in de vorige nieuwsbrief reeds is vermeld, kunt u zich 4 weken van tevoren inschrijven voor wedstrijden. De inschrijving sluit telkens op de donderdagavond 23.59 uur de week voorafgaand aan de wedstrijd.

Vijf vragen aan: Hoofd greenkeeper David Cox

David werkt al een jaar met veel plezier op onze baan. Per 1 januari is David in dienst van De Hooge Rotterdamsche en is hij samen met Remy de Milde verantwoordelijk voor de greenkeeping op onze baan. Hij woont met zijn drie zonen in Made. Om hem beter te leren kennen stelden we hem vijf vragen.

Wat is je handicap?
Mijn handicap is 5.0, hoewel ik de afgelopen jaren niet veel gespeeld heb. In 2019 heb ik geprobeerd me te kwalificeren voor het Rijnmond Open Golf maar dit is helaas net niet gelukt. Het was goed om te ervaren hoe de baan vanaf de backtees speelt. Het tee shot op hole 9 is schitterend!

Wat is je favoriete hole?
Ik heb meerdere favoriete holes maar als ik er echt één moet kiezen ga ik voor hole 17. Je hebt hier een mooi overzichtelijk tee shot. Met je tweede slag kun je de vlag goed aanvallen.

Waar heb je hiervoor gewerkt?
Ik heb op meer dan tien golfbanen gewerkt in binnen en buitenland. Van stagair tot hoofd greenkeeper. Een aantal van mijn favorieten op een rij:

 • Legacy Golf Club (Arnold Palmer Signature course) – USA, Florida.
 • Terre Blanche – Frankrijk, Provence.
 • Golf de Sperone (Robert Trent Jones design) – Frankrijk, Corsica.
 • Rethmar Golf Links – Duitsland, Rethmar.
 • Gut Altentann (Jack Nicklaus design) – Oostenrijk, Henndorf am Wallersee.
 • Canford Magma Golf Club – UK, Wimbourne.
 • Prise d’éau – Nederland, Tilburg

Ook heb ik een aantal jaar bij GrassEuropa gewerkt. Leverancier van gras aan o.a. topgolfbanen als Valderrama.

Wat vind je het mooiste aan het greenkeepersvak?
Uiteraard vind ik het heerlijk om buiten in de natuur bezig te zijn. Daarnaast vind ik het mooi dat je snel resultaat ziet van je werkzaamheden.  Feedback van golfers, positief of negatief, stel ik altijd zeer op prijs. 

Wat is de grootste uitdaging in 2020?
De greens verbeteren en zorgen dat ze allemaal consistent zijn. I.v.m. wetgeving moet dit op een natuurlijke manier en mag er geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen worden gemaakt. Het is belangrijk om de bodem snel gezond te krijgen. Dit kan o.a. door regelmatig te prikken en te bezanden. Je zorgt hiermee voor lucht in de grond en vervangt de huidige grond beetje bij beetje.

Ook wil ik er voor zorgen dat de baan in een conditie is die voor spelers van elk niveau veel spelplezier biedt. De baan moet eerlijk, maar wel uitdagend zijn. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld de fairways breder te maken en de rough kort te houden. In de winter is het kort houden van de rough echter lastig. Het is op veel plaatsen te nat om te maaien maar het gras blijft door de hoge temperatuur wel groeien. Binnen een maand hebben we alle machines hier beschikbaar en we hebben veel plannen om de kwaliteit van de baan te verbeteren.

Ik heb het in ieder geval enorm naar mijn zin hier en we gaan dit jaar voor de best haalbare kwaliteit van de golfbaan.

Uitholen op wintergreens

In de winter moeten de greens soms gesloten worden om beschadiging te voorkomen. We spelen dan van tijdelijke greens, bekend als wintergreens. Ze zijn meestal hobbeliger dan de normale greens, waardoor het moeilijker is om uit te holen. Toch moet dat wel gebeuren in een strokeplay wedstrijd. Hierbij mag de vlag in de hole blijven, zoals tegenwoordig altijd op de green.

Etiquette: met de hand
In de nieuwe golfregels is er dus geen straf meer als de bal vanaf de green tegen de vlaggenstok wordt geput. Maar sinds de invoering van deze regel ontstaat er meer schade aan hole en cup. Om deze schade te voorkomen: haal de bal altijd voorzichtig met de hand – met de vingers – uit de hole!

Verkeerde green
Als er gespeeld moet worden naar een wintergreen dan is de normale green een verkeerde green die je zonder straf moet ontwijken.

Twee strafslagen
Het niet opvolgen van deze regel 13.1f  kost twee strafslagen of verlies van de hole bij matchplay, de algemene straf voor het spelen van de verkeerde plaats. Alle reden dus om deze regel even goed tot je door te laten dringen. Als de zomergreen in gebruik is, dan is een geprepareerde wintergreen de verkeerde green en dan geldt regel 13.1f dus ook.  (Houd voor de status van wintergreens in de zomer de local rules in de gaten).

Tot slot
Blijven er vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met de H&R-commissie. Veel speelplezier!
hrc@dehoogerotterdamsche.nl

Valentijnsdiner – 14 februari

Geniet op 14 februari van een heerlijk 3-gangen valentijnsdiner voor € 37,50 p.p.. Verrassende gerechten, met liefde bereid.

Het menu

Ontvangst met prosecco
***
Proeverij van 4 voorgerechtjes:

Steak tartaar met kwartelei
Gepofte cherrytomaat met heilbot
Witte kool, parelhoen en pistache
Vegetarische oester (avocado)

***
Argentijnse tournedos van ossenhaas, paddenstoelen, cognacsaus
knolselderijcrème en gegrilde groene asperges
of
Noorse winterkabeljauw (skrei), mosterdsaus,
aardappelmousseline en Brussels lof

***
Gegrilde ananas met pure chocolademousse

Reserveren kan in de brasserie, telefonisch via 0105220052 of er mail via brasserie@dehoogerotterdamsche.nl.

Golfreis Duitsland – 13 t/m 15 juni

Ga met ons mee trainen en spelen op de prachtige Artland Golf Club! Meestal reizen we voor een week leerzaam golfen naar warmer oorden. Zelfs naar Zuid-Afrika dit najaar (inschrijven nog mogelijk). Maar ook dichter bij huis hebben we nu een leuke golftrip samengesteld.

In de grensregio met Duitsland liggen leuke golfbanen. Ook de verzorging buiten de baan is goed geregeld, we verblijven in een mooi 4* Sporthotel op vijf minuten van de baan. Het pakket is zeer compleet en behalve een drankje bij het eten, is verder alles inclusief! Dat komt neer op:

 • Twee nachten o.b.v. 2pk.
 • Twee keer diner in het hotel.
 • Twee greenfees op de afwisselende Artland GC.
 • Twee keer les van de pro’s van Golfschool de Hooge Rotterdamsche.
 • Inclusief gebruik oefenfaciliteiten en ballen tijdens de les.
 • Baanbegeleiding tijdens de rondes.
 • Twee keer lunch / lunchpakket.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, reageer dus snel! Mail het ingevulde inschrijfformulier  naar raymond@dehoogerotterdamsche.nl of lever het in bij de Golfschool.